Ayahuasca Integratie

One of the things I always say is that the plant will open a window on some area of wisdom that is very helpful, but if you don't do the work after the experience ingesting the plant to learn how to hold the window open for yourself you kind of lost a lot of that wisdom that would have been accessed later and in a more integrated way - Isa Gucciardi

 

Soms komt het voor dat iemand de visioenen en beelden minder gemakkelijk kan verwerken en integreren. Hoewel moeder Ayahuasca je nooit meer geeft dan je aan kan, kan ik me voorstellen dat je vragen hebt over het inpassen van je ervaringen in het dagelijks leven. Want naast de niet-alledaagse en verbazingwekkende visioenen en helende aspecten van Ayahuasca bevrijdt ze je niet noodzakelijk van bijvoorbeeld angsten of oud zeer. Een Ayahuasca ceremonie in het Westen is van een andere aard dan wanneer deze door een shamaan uit de Amazone wordt gegeven. Dat heeft met de shamaan te maken, maar ook met de zaken waar we hier in het Westen tegenaan lopen en te verwerken krijgen. Dat zijn geheel andere zaken dan waar mensen uit de Amazone mee te maken hebben.

 

'Shamans don't always understand the psychic problems of the West', aldus Isa Gucciardi die onderzoek heeft gedaan naar de verschillen tussen traditionele, shamanistische culturen en de hedendaagse Westerse cultuur in het werken met medicijnplanten als Ayahuasca. Een van de dingen die ze hierbij aangeeft, is dat er in het Westen zoveel meer trauma is, zoveel meer complexe problemen, zoveel meer pijn die de mensen dragen. 'People have a hard time integrating the Ayahuasca experience, and the traditional practitioners do not emphasize the integration and think the plant will take care of it'. Ook Javier Regueiro (schrijver van 'Ayahuasca: Soul Medicine of the Amazon Jungle: a comprehensive and practical guide') benadrukt het verschil tussen de culturen en de gevolgen daarvan voor de integratie van de ervaring.

 

 

Daarom bied ik integratiesessies voor wanneer je Ayahuasca ervaring niet volledig is verwerkt of geïntegreerd. Hierbij kan ik meerdere tools inzetten, zoals Soul Retrieval of Aura en Chakra Exploratie. Maar eigenlijk werk ik met alle methodieken uit de Transpersoonlijke Soul Healing. Ik kijk naar wat er nodig is en pas de methode daarop aan om te kunnen processen wat Ayahuasca je heeft getoond. Door de trance ga je terug in de oorspronkelijke Ayahuasca ervaring en begrijp je hoe moeder Ayahuasca met je gewerkt heeft en wat ze heeft willen zeggen. De taal van medicijnplanten is niet voor iedereen even helder. Een integratiesessie kan je helpen die taal beter te verstaan. Het is de taal van dromen. De taal van de ziel. Soms moeten boodschappen worden vertaald om helderder te kunnen begrijpen.

 

So depth hypnosis (vergelijkbaar met trance) because of its extensive work in the altered state is able to help the person go back into the experience they had and to be able to understand in which way the plant was working with them and to be able to integrate what the plant was showing them - Isa Gucciardi

 

Soms lopen dingen moeilijk na een Ayahuasca ceremonie. Voor sommigen is er een continuerend zuiveringsproces nadat de ceremonie al lang is afgesloten. Emoties als angst of boosheid die lang onderdrukt zijn, komen nog steeds naar buiten. Dit kan verwarrend en overweldigend zijn en moeilijk te managen. Dit is vrij normaal en het leren verbinden aan de inzichten en ervaringen uit de ceremonie kan een moeilijke stap zijn. Soms verhouden we ons niet meer op eenzelfde manier tot de dingen als voor de Ayahuasca ceremonie. Dit kan geweldig en bevrijdend zijn, maar ook verwarrend en uitdagend. Relaties, vriendschappen, banen - alles kan zijn aantrekkingskracht verliezen. Dit kan een pijnlijk proces zijn wat te vergelijken is  met een rouwproces. Maar je kunt het ook bekijken vanuit nieuwsgierigheid en geduld. Ik wil je ondersteunen om op een nieuwsgierige manier deze uitdagingen aan te gaan om zo de Ayahausca healing te optimaliseren.

 

Het hele concept van integratie is een probleem voor de westerse wereld en niet voor de inheemse culturen, simpelweg omdat integratie een concept van de mind is. Westerse mensen worden vrijwel volledig gecontroleerd door de mind: we moeten alles mentaal uitvogelen. Integratie is dus iets dat we op ons rooster zetten als we teruggaan naar ons lineaire, gecontroleerde en 'left brained' leven. De mensen van inheemse culturen hoeven dit niet te doen, omdat ze de verandering zijn die hen is overkomen. De reis gebeurde immers niet door na te denken. Het gebeurde juist als gevolg van het uitschakelen van je denken en door het stromen op je flow. Wanneer de ceremonie is gedaan, probeert je ego zichzelf weer op te bouwen en daarom herschept het soms hetzelfde leven als voorheen.

 

 

Ik denk dat als we eenmaal de medicijnplant hebben genomen om in onszelf te kijken en naar het leven dat we leven, dan is er geen weg terug omdat daar het conflict begint. Werk en de westerse manier van leven zijn in strijd met het nieuw gevonden zelf dat niet terug kan gaan naar die oude situatie. Ik denk dat het besef langzaam tot je doordringt om anders naar het leven te kijken en te willen veranderen.  Terugkeren naar je oude staat van zijn of eenzelfde levensstijl kan problematisch zijn.