Literatuur


Ayahuasca: Soul Medicine of the Amazon Jungle: a comprehensive and practical guide - Javier Regueiro

 

Mocht je je verder willen oriënteren op (en of verdiepen in) je voorbereiding van je ceremonie dan kan ik van harte 'AYAHUASCA: Soul Medicine of the Amazon Jungle' van Javier Regueiro aanbevelen.  Als ondertitel draagt het boek 'A comprehensive and practical guide' en dat is precies wat het is: een handboek voor mensen die op het punt staan met Ayahuasca te beginnen én voor degenen die er al ervaring mee hebben, maar nog niet het resultaat hebben bereikt waarnaar ze op zoek zijn. Het boek is een gids om het maximale resultaat aan persoonlijke healing en spirituele ontwikkeling te bereiken met het plantmedicijn Ayahuasca.

 

Regueiro slaat een brug tussen het oorspronkelijke gebruik van Ayahuasca door shamanen uit de Amazone en het huidige gebruik in het Westen.  Het geeft niet alleen achtergrond en de geschiedenis van Ayahuasca weer, maar ook hoe je door het gebruik ervan het meeste voordeel uit het plantmedicijn kunt halen.  Regueiro herhaalt het belang van een duidelijke intentie waarmee iemand aan een ceremonie gaat beginnen, maar ook het niet hebben van verwachtingen.  Ook gaat hij in op het belang van loslaten en vergiffenis.  En zeker niet het minst belangrijk hoe een ervaring met Ayahuasca het best te integreren in je leven.  Daarvoor geeft hij een aantal praktische tips.

 

"Drinking Ayahuasca is a hero's journey: it allows us to finally visit a magical place filled with treasures. If we bury these treasures they will not be of much use and soon forgotten. Information alone is not power: the use of such knowledge is what really empowers us: how we translate the teachings received by the plant medicine can be enticing or daunting, depending on our willingness to change"

 

En vrij uniek in een boek over Ayahuasca waarschuwt Regueiro voor de schaduwkant van Ayahuasca: tovenarij en zwarte magie onder de shamanen in Peru.  Daar lees en hoor je zo nu en dan weleens over, maar Regueiro weet het helder te verwoorden.  Wat het is en hoe je er mee om kunt gaan.  Daarnaast heeft hij speciale aandacht voor de hedendaagse evolutie waarin we geleidelijk meer vrouwelijke energie gaan toelaten.  Een handboek dat ik erg kan aanraden! 


 

 

The Therapeutic Use of Ayahuasca - Beatriz Caiuby Labate en Clancy Cavnar

 

De verzamelde artikelen vertellen over het toepassen van Ayahuasca bij een verscheidenheid aan problemen. Het boek presenteert een reeks van perspectieven op het therapeutisch potentieel van het hallucinogene brouwsel. Bovendien draagt het bij aan een groeiend bewijs van de therapeutische voordelen. Het boek maakt een brug tussen de westerse geneeskunde en het traditionele rituele gebruik van Ayahuasca.


 

 

Ayahuasca Medicine - Alan Shoemaker

 

In dit boek verhaalt Shoemaker zijn leven met humor en passie. Een leven waarin hij klaargestoomd wordt tot Ayahuasquero: hij die heelt met behulp van onder andere het visionaire medicijn Ayahuasca.  Het boek laat onder andere zien dat het Ayahuasca toerisme in bijvoorbeeld Peru een nieuw ontwaken in de westerse wereld symboliseert.  Een ontwaken dat we hard nodig hebben om weer verbinding met de universele kracht te kunnen maken.


 

 

Matrix Guerilla - Lars Faber

 

Matrix Guerilla zou je kunnen zien als een atoombom voor de menselijke geest.  Wanneer je alles laat doordringen wat Faber schrijft dan is dat ook zo.  Hij confronteert je als een trickster op brutale wijze met je vastgeroeste overtuigingen.  Hij legt de vinger op al je onvrije plekken.  En hij ziet Ayahuasca als een 'Red Pill' waardoor je de (soms) pijnlijke waarheid kunt omarmen.  Lezen wanneer je twijfelt aan het systeem waarin we leven!