Ayahuasca voorbereiding

 

Het universum is ons niets verschuldigd. Wij zijn alles verschuldigd aan het universum.

 

 

Ayahuasca wordt al eeuwenlang ritueel gedronken door shamanen uit de regenwouden van de Amazone.  Sinds de verspreiding ervan naar met name westerse landen hebben reeds tienduizenden mensen Ayahuasca gedronken.  De Braziliaanse overheid beschouwt het drinken ervan als een religieus grondrecht. Er kan dan ook gerust gesteld worden dat het drinken van Ayahuasca als veilig mag worden beschouwd. Toch zijn er enkele aandachtspunten.

 

Het is belangrijk dat je hebt gevast voordat je Ayahuasca gaat drinken.  De MAO remmende werking ervan vraagt om aangepaste voeding.  Ik raad aan drie dagen voor de ceremonie te vasten met fruitsappen, vegetarische maaltijdsoepen en -salades. Het vasten is een goede voorbereiding en maakt je ontvankelijker voor de ervaring die je te wachten staat. 

 

 


 

De beperkingen van het dieet helpen je er tevens aan te herinneren dat je met een belangrijk proces bezig bent. Dit brengt vrijwel meteen zekere issues naar boven, angsten en twijfels. Je oude patronen gaan zich bewuster manifesteren.  De angst om de controle te verliezen.  Het vooruitzicht van je kwetsbaar te gaan voelen.  Het kan allemaal voorbij komen.  Het plantmedicijn is echter gewillig jou te helpen zolang je het met respect behandelt.  Doe je dat niet, dan laat Ayahuasca je onverbiddelijk voelen wie de leiding heeft.

 

De combinatie met andere MAO remmers, antidepressiva en antihypertensiva, medicatie tegen astma en allergieën, slaap- en kalmeringsmiddelen moet tegen elke prijs vermeden worden. Dit geldt ook voor andere entheogene middelen en bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast gelden nog een aantal lichamelijke en psychische condities als contra indicatie. In het pdf bestand vind je hier meer informatie over.

 

Download
Richtlijnen Ayahuasca.pdf
Adobe Acrobat document 373.0 KB

 

De beslissing om deel te nemen aan een Ayahuasca ceremonie is zelden een alledaagse of gemakkelijke. Gelukkig bestaan er vandaag de dag genoeg getuigenissen over de buitengewone ervaringen met Ayahuasca. Deze vertellen ook over hoe uitdagend de ervaringen soms kunnen zijn.

 

Je innerlijke reis met Ayahuasca begint vaak al zodra je het besluit hebt genomen en hebt aangemeld. Sta er niet vreemd van te kijken wanneer er dan al onverwachte dingen in je leven gaan gebeuren.  Om de kwaliteit van de ceremonie te verbeteren is het goed dat je de dag voorafgaand en de dag na de ceremonie niets plant of onderneemt. Je kunt je dan focussen op je intentie en langzaamaan contact maken met het medicijn.  Een Inipi of zweethut is een goede voorbereiding om je zowel lichamelijk als geestelijk te reinigen, zodat je het meest kunt profiteren van het medicijn.  Dat zal niet iedereen gegeven zijn.  Een sauna of een rustige boswandeling is dan een goed alternatief.

 

 

De dag voorafgaand aan de ceremonie kun je ook stilstaan bij de vraag waarom je eigenlijk healing wil.  De meeste mensen willen gewoon dat de pijn - lichamelijk dan wel emotioneel of spiritueel - stopt. Dit soort verwachtingen is echter niet zo realistisch, omdat ze geen rekening houdt met wat healing eigenlijk met zich meebrengt.  Healing betekent heel worden.  Het is geen 'quick fix' voor je problemen, maar het brengt een heel proces van ontwaken met zich mee.  Ontwaken voor alles wie en wat je bent.  Inclusief pijn.  Je weet dat je de pijn weg wil hebben, maar ben je ook bereid om door oude pijnen heen te gaan om te helen?

 

Ayahuasca is geen pijnstiller of verdoving die de pijn tijdelijk wegneemt.  Het is eigenlijk het tegenovergestelde.  Ayahuasca dwingt je bij je angsten en lijden te blijven, meer intens dan ooit, zodat je deze kunt integreren.  We neigen kritisch te zijn ten aanzien van westerse geneeskunst, maar we benaderen Ayahuasca met de hoop dat het ons op magische wijze bevrijd van alle pijn.  Pijn is slechts een symptoom dat we kunnen omhelzen en luisteren naar wat deze ons te zeggen heeft.  Dus voordat je Ayahuasca drinkt zou je jezelf af kunnen vragen hoe serieus je jouw proces neemt en in hoeverre je aan het medicijn kun overgeven.

 

 

Sta er ook niet van te kijken dat Ayahuasca je iets anders geeft dan waar je intentie naar uitreikt, waarbij geen plaats is voor onderhandeling.  Geef je dan liever over aan het proces.  Ayahuasca geeft je wat je nodig hebt, veel eerder dan wat je wilt.  Dat is vaak het geval met intenties die eigenlijk verwachtingen zijn. Het helende vermogen van het medicijn is verbazingwekkend.  Ik spoor daarom aan naar de wortel van je probleem of pijn te gaan.  Vaak komen we dan uit bij een oude spirituele wond: afwijzing, verlating, verraad, vernedering of onrecht.

 

Het drinken van Ayahuasca is vooral een oefening in overgave en aanvaarding van wat het medicijn te bieden heeft, maar soms vraagt het ook om onze actieve participatie in het proces. De dans tussen overgave en actieve betrokkenheid is vaak ingewikkeld, maar zeker niet onmogelijk :-)  Het werken met het helen van de ziel en het verkennen van andere dimensies spelen bij mij een belangrijke rol.  Ik zie het werken met Ayahuasca als proceswerk waarbij met name je eigen gevoel van verantwoordelijkheid wordt aangesproken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayahuasca Nijmegen - Ayahuasca Netherlands - Ayahuasca Niederlande - Ayahuasca ervaringen - Ayahuasca experiences - Ayahuasca Erfahrungen - Церемонии Аяхуаски Нидерландах  - Отзывы о церемонии Аяхуаска